Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αθλιτικά

"αναγνωστηρίου" υπήρξε ο Νικόλαος Καταλανός, ο οποίος εκλέγηκε στη θέση αυτή στις 5 Φεβρουαρίου 1911. Από τις 13 Ιανουαρίου 1929 με καταστατική συνέλευση ο σύλλογος μετονομάζεται σε "Μουσικοφιλολογικόν και Φιλαθλητικόν Σύλλογον η "Ανόρθωσις". Σ' αυτή την περίοδο (1911-1928) οι εκδηλώσεις του συλλόγου ήταν κυρίως πνευματικού, καλλιτεχνικού, κοινωνικού και εθνικού περιεχομένου. Κατά την διάρκεια των Οκτωβριανών, το 1931, το οίκημα του σωματείου κλείσθηκε από τις βρετανικές αρχές στις 11 Φεβρουαρίου 1932 για εννέα μέρες. Ακόμη στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου 1958, οι Βρεττανοί, υπό το πρόσχημα της φύλαξης εκρηκτικών στο σωματείο, ανατίναξαν το οίκημα της "Ανορθώσεως" λόγω της συμμετοχής μελών του συλλόγου στον αγώνα, αλλά και της γενικότερης δράσης και προσφοράς του συλλόγου στον Αγώνα.
Μέλη ή παιδιά μελών του σωματείου έπεσαν στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και στον Απελευθερωτικό αγώνα του 1955. Ανάμεσα στα μέλη αυτά του συλλόγου είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Παυλός Παυλάκης, ο Κυριάκος Μάτσης και ο Παναγιώτης Τουμάζος.
Η δραστηριότητα του σωματείου στον αθλητικό τομέα αρχίζει ουσιαστικά στις 12 Φεβρουαρίου 1928 με την πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ της ομάδας Π.Ο.Ε.Β που την αποτελούσαν μέλη της "Ανόρθωσεως" και ομάδα της Λάρνακας. Η ποδοσφαιρική ομάδα της "Ανορθώσεως" εντάχθηκε στην δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) το 1934. Έκτοτε η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης συμμετέχει στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 1948 με χρώματα κόκκινο και μπλε. Ιδρύθηκε σε μια εποχή που ο Ελληνισμός ήταν χωρισμένος σε αριστερούς και δεξιούς, και όταν ο ΣΕΓΑΣ, που ανήκαν τότε τα σωματεία της Κύπρου, ζήτησε από τους κυπριακούς συλλόγους δήλωση "εθνικών φρονημάτων", η πλειοψηφία των συλλόγων άρχισε τις τιμωρίες των κομμουνιστών αθλητών τους, οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν δική τους ομοσπονδία (Κ.Ε.Π.Ο.) και νέα σωματεία, ένα από τα οποία ήταν η Αλκή. Από το 1948 έως το 1953 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Κ.Ε.Π.Ο. και το 1954 έγινε δεκτή στην Κ.Ο.Π.. To 1979-80 συμμετείχε στο κύπελο ΟΥΕΦΑ, όπου και αποκλείστηκε από την Δυναμό Βουκουρεστίου στον πρώτο γύρο.
 
Tο 1948 αποτέλεσε χρονιά - σταθμό για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού τα μίση και τα πάθη της εποχής οδήγησαν στο σχίσμα, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά γενικά του κυπριακού αθλητισμού. Τα γεγονότα του 1948 δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ιστορία του AΠOEΛ, από τον οποίο προήλθε η Ομόνοια. Σε μια εποχή όπου στην Eλλάδα επικρατούσε κλίμα φανατισμού μεταξύ δεξιών και αριστερών κι ο Εμφύλιος Πόλεμος χώριζε τη χώρα στα δύο, ο ΑΠΟΕΛ χωρίστηκε επίσης στα δύο.
Στη Λευκωσία, οι πολιτικές διαφορές μεταξύ παραγόντων και αθλητών του AΠOEΛ, έμοιαζαν με φωτιά που σιγόβραζε. Aφορμή για να κοπεί δια παντός το κορμί του AΠOEΛ στα δυο, ήταν το τηλεγράφημα που στάλθηκε από το Δ.Σ. του λευκωσιάτικου σωματείου προς το ΣΕΓΑΣ, στις 23 Mαΐου 1948. Στο εν λόγω τηλεγράφημα, ο AΠOEΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, "εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία" κι ευχόταν, "όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία". Oι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του AΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό "εθνοκτόνος ανταρσία", πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους και ευθύς διαχώρισαν τη θέση τους.
Aπό εκεί και πέρα, ανέλαβε δράση ο Tύπος, ο οποίος με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του, έριχνε λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας την τελική έκρηξη. Aκολούθησε η επ' αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, Xατζηβασιλείου και Xριστοδούλου) και η ιστορία έγραψε πλέον ότι μια ομάδα προσώπων που αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ, ίδρυσαν στις 4 Iουνίου 1948, νέο σωματείο στην κυπριακή πρωτεύουσα, με την ονομασία "Aθλητικός Σύλλογος Oμόνοια Λευκωσίας". Τους προηγούμενους μήνες είχε προηγηθεί η ίδρυση των περισσότερων αριστερών σωματείων της Κύπρου, τα οποία ίδρυσαν στη συνέχεια την ΚΕΠΟ και διοργάνωσαν για μία πενταετία ανεξάρτητο πρωτάθλημα. Η Ομόνοια κυριάρχησε στην πενταετία αυτή, με 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.
Το ΑΠΟΕΛ έχει σηκώσει 21 πρωταθλήματα στην Κύπρο, από τα εγκαίνια του Κυπριακού πρωταθλήματος. Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ η κατάργηση του υποβιβασμού την σεζόν 1956-57, η κατάκτηση του πρωταθλήματος 1979-80 στην διαφορά τερμάτων από την Ομόνοια, αφού πρώτα ο διαιτητής είχε διακόψει αγώνα του ΑΠΟΕΛ για να μην μειωθεί η διαφορά τερμάτων, η παραμονή στην Α' εθνική την περίοδο 1973-74, και τέλος η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2009-2010 νικώντας την Παρτίζαν με 2-0 και την Κοπεγχάγη με 3-1, ενώ φήμες υποστηρίζουν πως για αυτή την επιτυχία βοήθησαν Αρειανοί οι οποίοι έθεσαν ως όρο ειρήνης με τη γη την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης επιτυχία ήταν και η ισοπαλία με την Chelsea 2-2 στο Λονδίνο.
Το ΑΠΟΕΛ ως γνωστό ελέγχει το κατεστημένο του Κυπριακού ποδοσφαίρου (ΚΟΠ, διαιτησία, ΜΜΕ κλπ) καθώς επίσης και την Ουέφα, την ΦΙΦΑ, τον Λευκό οίκο, την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας και του γαλαξία της Ανδρομέδας. Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ δεν το παραδέχονται, αφού για αυτούς «το ΑΠΟΕΛ είναι μεγάλη ομάδα και οι μεγάλες ομάδες παίρνουν σφυρίγματα». Είναι επίσης γνωστό πως ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ΑΠΟΕΛίστας.
Επιπρόσθετα η πρόσφατη πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Βίσλα Κρακοβίας έφερε αντιδράσεις ανά το Παγκόσμιο, καθώς ανακαλύφθηκε πως η κλήρωση ήταν νοθευμένη και έκατσε στο ΑΠΟΕΛ μια ομάδα χωρίο, ή μπυραρία όπως λέμε. Επίσης αμφισβητείται ο τρόπος που επιτεύχθηκαν τα 2 τελευταία τέρματα του ΑΠΟΕΛ αφού κανένας δεν πρόλαβε να δει τη μπάλα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως Αμερικανοί πράκτορες επανέλαβαν το πείραμα της Φιλαδέλφειας, αυτή τη φορά στη μπάλα, η οποία χάθηκε και μετά βρέθηκε στα δίχτυα.
Ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου 1994 και προήλθε από την ένωση δύο ιστορικών σωματείων, του ΠΟΛ και της ΕΠΑ. Το κίτρινο χρώμα προήλθε από την ΕΠΑ και το πράσινο από τον ΠΟΛ.
Την αγωνιστική περίοδο 1995-1996 η ΑΕΚ τερμάτισε στην 4η θέση έχοντας 53 βαθμούς όσους και η 3η Ομόνοια. Σε 26 αγώνες πέτυχε 16 νίκες, έφερε 5 ισοπαλίες και ηττήθηκε 5 φορές. Επίσης, μαζί με το Αποέλ διέθετε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 21 τέρματα παθητικό. Την ίδια χρονιά η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου αντιμετωπίζοντας τον Αποέλ. Ο τελικός που διεξήχθη στο Τσίρειο στάδιο βρήκε νικήτρια την ομάδα της Λευκωσίας με 2-0 στην παράταση. Η ΑΕΚ εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο ως η φιναλίστ του κυπέλλου και απέκλεισε στον Α’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Αρμένικη Kotaik Abovyan με συνολικό σκορ 5-1. Αποκλείστηκε όμως στο Β’ γύρο από την Μπαρτσελόνα χάνοντας στην Ισπανία με 2- 0 (με δύο γκολ του Βραζιλιάνου Ρονάλντο) και φέρνοντας ισοπαλία στο ΓΣΖ 0-0.
Η μεγαλύτερη της επιτυχία στα λίγα χρόνια ιστορίας της ήταν η κατάκτηση του κυπέλου της περιόδου 2003-2004 επί της ΑΕΛ με 2-1, με 2 γκολ του Μάκη Παπαϊωάννου. Στην Ευρώπη νίκησε την Μακάμπι Τίκβα με 3-0 στο ΓΣΠ με 3 τέρματα του Ντράγκαν Ισαίλοβιτς, αλλά ηττήθηκε 4-0 στο Ισραήλ και αποκλείστηκε.
Την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 τερμάτισε στην όγδοη θέση της βαθμολογίας και έφθασε μέχρι τον τελικό του κυπέλου με τον ΑΠΟΕΛ όπου και έχασε μέσα στο ΓΣΖ με 3-2 στην παράταση.
Την ποδοσφαιρική περίοδο 2007-2008 η ΑΕΚ τερμάτισε στην 4η θέση μόλις 2 βαθμούς μακριά από την 3η και προνομιούχα θέση. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε από την Κ.Ο.Π. η φάση των ομίλων. Η ΑΕΚ αγωνιζόμενη στο Α’ γκρουπ πέτυχε 2 νίκες (Αποέλ, Ομόνοια), έφερε 3 ισοπαλίες (Ομόνοια, Ανόρθωση x2) και δέχθηκε 1 ήττα (Αποέλ).
Την περίοδο 2008-2009 η ΑΕΚ τερμάτισε στην 13 θέση και διαβαθμίστηκε αυτόματα στη Β' κατηγορία.ΕΛ ειναι ο συλογος με τα περισσοτερα τροπαια παγκυπρια.
Στις 4 Οκτωβρίου του 1930, τριάντα ένας αθλητές και παράγοντες της Λεμεσού, αποφάσισαν τη σύσταση της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ). Η ιστορική απόφαση πάρθηκε στο ζαχαροπλαστείο "Άγιος Γεώργιος" στην οδό Αγίου Ανδρέου.
Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930. Ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας, κατέχει την πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1).
Το σωματείο της ΑΕΛ κτίστηκε και αναπτύχθηκε πάνω σε μια σπουδαία αρχή την οποία διατύπωσε αργότερα ο αείμνηστος πατέρα της Λεμεσιανής ομάδας, Νίκος Σολομωνίδης. «Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί». www.aelfc.com
Το πρώτο Δ.Σ. της ΑΕΛ αποτελούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας της Λεμεσού: Κρίτων Τορναρίτης (δικηγόρος και αργότερα πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας), Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολωμονίδης (πατέρας του Δημήτρη Σολομωνίδη), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σταύρος Πίττας. Άλλοι πρωτεργάτες ήταν οι Μάριος Μαληκκίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης (υπηρέτησε επί 20ετία ως πρόεδρος της ΑΕΛ), Πάρης Πιερής, Παναγιώτης Μαύρος, Γεώργιος Πλατσιάρας και ο Βρετανός Marten Williamson. Το όνομα Αθλητική Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ) ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του Κτηματολογίου, Δημήτρη Τσιέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου