Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

αξιοθέτα


Η Κύπρος είναι το τρίτο σε έκταση νησί της Μεσογείου με ένα σχετικά μεγάλο αριθμό ειδών βιοτόπων, ήπιο κλίμα και σημαντικές υψομετρικές εναλλαγές (0 - 2.000 μέτρα).  Έχει πλούσια φυσική κληρονομιά, που μπορούμε να απολαμβάνουμε (προστατεύοντας την ταυτόχρονα) όλη τη διάρκεια του έτους, και τοποθεσίες και περιοχές κατάλληλες για έναν μεγάλο αριθμό υπαίθριων δραστηριοτήτων.  Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει πληροφορίες για περίπου 200 χώρους φυσικού ενδιαφέροντος, που έχουμε διαιρέσει σε διάφορες υποκατηγορίες.

Παραλίες
Οι παραλίες της Κύπρου αποτελούν ένα από τα καλύτερα συστατικά του τουριστικού προϊόντος του νησιού.  Υπάρχει μεγάλη επιλογή και ποικιλία και οι επισκέπτες μπορούν να βρούν την παραλία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.  Από κοσμοπολίτικη έως σχεδόν άδεια, με λευκή, χρυσή, ή σκουρόχρωμη άμμο, φυσική ή βελτιωμένη, καλά οργανωμένη μέχρι εντελώς απομονωμένη, σε πράσινο ή ερημικό περιβάλλον, με ήσυχα νερά ή με μεγάλα κύματα, εδώ μπορείτε να βρείτε το είδος της παραλίας που προτιμάτε.  

Στα ανατολικά (Πρωταρά και Αγία Νάπα), οι παραλίες έχουν χρυσή ή λευκή άμμο, και συνήθως ήσυχα νερά (αν και το καλοκαίρι μετά από το μεσημέρι η θάλασσα της Αγίας Νάπας έχει λίγα κύματα).  Προς τα δυτικά στη νότια ακτή μέχρι το κάστρο της Πάφου, υπάρχουν πολλές παραλίες με κυματοθραύστες, και σκουρόχρωμο άμμο ή/και χαλίκια.  Οι παραλίες κοντά στα θέρετρα ή/και τις πόλεις είναι πολύ οργανωμένες και δημοφιλείς.  Για ηρεμία και γαλήνη πρέπει να πάτε σε απόμερες παραλίες όπως αυτές που υπάρχουν στα ανατολικά της Πόλης.  Στα ανατολικά της Λεμεσού θα βρείτε παραλίες με παράξενο συνδυασμό σκουρόχρωμης άμμου και άσπρου βράχου ενώ στη δυτική ακτή, οι θάλασσες είναι περισσότερο κυματώδεις.  Όσοι αποζητούν την πλήρη απομόνωση πρέπει να πάνε στην ακτή της Λάρας (δυτική πλευρά της χερσονήσου του Ακάμα).  Οι παραλίες στην Κύπρο είναι καθαρές, και σε περισσότερες από 50 από αυτές έχει απονεμηθεί Γαλάζια Σημαία (www.blueflag.org) ενώ 30 έχουν διευκολύνσεις για άτομα με προβλήματα κινητηκότητας.  Ο ιστότοπος έχει πληροφορίες για περισσότερες από 70 παραλίες συμπεριλαμβανομένων των πιο πάνω.

Τα φράγματα και οι λίμνες
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για περισσότερους από 20 σημαντικούς υγρότοπους της Κύπρου συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων φραγμάτων.  Πολλοί από αυτούς είναι πολύ σημαντικοί για τα πουλιά και είναι πολύ καλοί προορισμοί για πτηνοπαρατήρηση, ενώ τα περισσότερα από τα φράγματα είναι ανοικτά για ψάρεμα με καλάμι (υπάρχουν φυσικά όροι και απαιτείται άδεια).  Τα φράγματα, τα οποία έχουν κατασκευασθεί τα τελευταία 45 χρόνια, μπορούν να αποδειχθούν σημαντικό συστατικό του οικοτουριστικού προϊόντος του νησιού και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών, αγροτικών κοινοτήτων, νοουμένου ότι θα τυγχάνουν περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης.  Το 2007 υπήρξε μια δραματική μείωση στην ποσότητα νερού στα περισσότερα φράγματα.  Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα εστιάζεται στην πιο ορθολογιστική διαχείριση των υδατίνων πόρων του νησιού και την υιοθέτηση μεθόδων και καλλιεργειών που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου άρδευση (π.χ. ελιές, χαρουπιές, κλπ).

Μονοπάτια
Έχουμε περιλάβει περισσότερα από 40 μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας στον ιστότοπο.  Πολλά από αυτά είναι επίσημα μονοπάτια, ενώ άλλα αναφέρονται σε διαδρομές που έχουμε περπατήσει και συστήνουμε στους επισκέπτες.  Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής και πολλές περιπατικές διαδρομές στα δάση.  Η μεγάλη πλειοψηφία των μονοπατιών είναι γραμμική, μάλλον εύκολη και με μήκος μικρότερο των 10 χλμ.  Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πεζοπορία στο νησί, και σας προσκαλούμε, αν το επιθυμείτε, να εξερευνήσετε και να συνθέσετε δικές σας διαδρομές.

Ενετικά γεφύρια
Έχουμε περιλάβει πληροφορίες για 5 ενετικά γεφύρια στο νησί.  Ο λόγος είναι ότι, παρόλο που δεν είναι μέρος της φυσικής κληρονομιάς του νησιού, εντούτοις σχετίζονται άμεσα με τους ποταμούς του, και είναι αξιόλογα αρχιτεκτονικά έργα.  Τα περισσότερα από τα γεφύρια βρίσκονται στο δάσος Πάφου, στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Καταρράκτες
Το νησί διαθέτει πολύ μικρούς καταρράκτες.  Έχουμε περιλάβει τέσσερεις από αυτούς στην περιοχή των Πλατρών, οι οποίοι έχουν συνήθως νερό ολόχρονα, επειδή βρίσκονται σε ειδυλλιακές τοποθεσίες και αξίζει να τα επισκεφθούμε, ειδικά όταν συνδιάζουμε το ταξίδι με επίσκεψη σε άλλα αξιοθέατα της περιοχής.

Αιωνόβια δέντρα
Ο ιστότοπος περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δεκάδες των αιωνόβιων δέντρων που έχουν κηρυχθεί σαν "μνημεία της φύσης".  Η επιλογή του κάθε ενός έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια.  Όλα έχουν ηλικία πάνω από εκατό χρόνια ενώ μερικά έχουν ηλικία που ξεπερνά τα χίλια χρόνια.  Σίγουρα αξίζουν το θαυμασμό και το σεβασμό μας.  Πολλά από αυτά τα δέντρα είναι τεράστια.  Θα τα βρείτε διεσπαρμένα σε διάφορες τοποθεσίες της αγροτικής Κύπρου.

Εθνικά πάρκα
Έχουμε περιλάβει πληροφορίες για μερικά εθνικά πάρκα που θεωρούμε εξαιρετικούς προορισμούς για ολιγοήμερη εξερεύνηση.

Άλλα
Έχουμε περιλάβει επίσης διάφορες (θαλασσινές) σπηλιές στον ιστότοπο.  Δεν σας ενθαρρύνουμε να εισέλθετε στις σπηλιές αλλά μάλλον να εξερευνήσετε την περιοχή γύρω τους.  Εάν πρόκειται να μπείτε μέσα στις σπηλιές, σας παρακαλούμε να σιγουρευθείτε ότι δεν ενοχλείτε τις νυκτερίδες, ή οποιαδήποτε άλλα ζώα που μπορεί να έχουν βρεί καταφύγιο εκεί.

Εκτός από τις πολυάριθμες επισκέψεις κατά τη διάρκεια (μερικών) δεκαετιών και τη μελέτη βιβλίων και άλλων πηγών πληροφοριών, η έρευνα μας για τους διάφορους τόπους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος περιέλαβε και συνεντεύξεις με κάτοικους στις συγκεκριμένες περιοχές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου