Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

αξιοθέτα


Η Κύπρος είναι το τρίτο σε έκταση νησί της Μεσογείου με ένα σχετικά μεγάλο αριθμό ειδών βιοτόπων, ήπιο κλίμα και σημαντικές υψομετρικές εναλλαγές (0 - 2.000 μέτρα).  Έχει πλούσια φυσική κληρονομιά, που μπορούμε να απολαμβάνουμε (προστατεύοντας την ταυτόχρονα) όλη τη διάρκεια του έτους, και τοποθεσίες και περιοχές κατάλληλες για έναν μεγάλο αριθμό υπαίθριων δραστηριοτήτων.  Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει πληροφορίες για περίπου 200 χώρους φυσικού ενδιαφέροντος, που έχουμε διαιρέσει σε διάφορες υποκατηγορίες.

Παραλίες
Οι παραλίες της Κύπρου αποτελούν ένα από τα καλύτερα συστατικά του τουριστικού προϊόντος του νησιού.  Υπάρχει μεγάλη επιλογή και ποικιλία και οι επισκέπτες μπορούν να βρούν την παραλία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.  Από κοσμοπολίτικη έως σχεδόν άδεια, με λευκή, χρυσή, ή σκουρόχρωμη άμμο, φυσική ή βελτιωμένη, καλά οργανωμένη μέχρι εντελώς απομονωμένη, σε πράσινο ή ερημικό περιβάλλον, με ήσυχα νερά ή με μεγάλα κύματα, εδώ μπορείτε να βρείτε το είδος της παραλίας που προτιμάτε.  

Στα ανατολικά (Πρωταρά και Αγία Νάπα), οι παραλίες έχουν χρυσή ή λευκή άμμο, και συνήθως ήσυχα νερά (αν και το καλοκαίρι μετά από το μεσημέρι η θάλασσα της Αγίας Νάπας έχει λίγα κύματα).  Προς τα δυτικά στη νότια ακτή μέχρι το κάστρο της Πάφου, υπάρχουν πολλές παραλίες με κυματοθραύστες, και σκουρόχρωμο άμμο ή/και χαλίκια.  Οι παραλίες κοντά στα θέρετρα ή/και τις πόλεις είναι πολύ οργανωμένες και δημοφιλείς.  Για ηρεμία και γαλήνη πρέπει να πάτε σε απόμερες παραλίες όπως αυτές που υπάρχουν στα ανατολικά της Πόλης.  Στα ανατολικά της Λεμεσού θα βρείτε παραλίες με παράξενο συνδυασμό σκουρόχρωμης άμμου και άσπρου βράχου ενώ στη δυτική ακτή, οι θάλασσες είναι περισσότερο κυματώδεις.  Όσοι αποζητούν την πλήρη απομόνωση πρέπει να πάνε στην ακτή της Λάρας (δυτική πλευρά της χερσονήσου του Ακάμα).  Οι παραλίες στην Κύπρο είναι καθαρές, και σε περισσότερες από 50 από αυτές έχει απονεμηθεί Γαλάζια Σημαία (www.blueflag.org) ενώ 30 έχουν διευκολύνσεις για άτομα με προβλήματα κινητηκότητας.  Ο ιστότοπος έχει πληροφορίες για περισσότερες από 70 παραλίες συμπεριλαμβανομένων των πιο πάνω.

Τα φράγματα και οι λίμνες
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για περισσότερους από 20 σημαντικούς υγρότοπους της Κύπρου συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων φραγμάτων.  Πολλοί από αυτούς είναι πολύ σημαντικοί για τα πουλιά και είναι πολύ καλοί προορισμοί για πτηνοπαρατήρηση, ενώ τα περισσότερα από τα φράγματα είναι ανοικτά για ψάρεμα με καλάμι (υπάρχουν φυσικά όροι και απαιτείται άδεια).  Τα φράγματα, τα οποία έχουν κατασκευασθεί τα τελευταία 45 χρόνια, μπορούν να αποδειχθούν σημαντικό συστατικό του οικοτουριστικού προϊόντος του νησιού και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών, αγροτικών κοινοτήτων, νοουμένου ότι θα τυγχάνουν περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης.  Το 2007 υπήρξε μια δραματική μείωση στην ποσότητα νερού στα περισσότερα φράγματα.  Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα εστιάζεται στην πιο ορθολογιστική διαχείριση των υδατίνων πόρων του νησιού και την υιοθέτηση μεθόδων και καλλιεργειών που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου άρδευση (π.χ. ελιές, χαρουπιές, κλπ).

Μονοπάτια
Έχουμε περιλάβει περισσότερα από 40 μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας στον ιστότοπο.  Πολλά από αυτά είναι επίσημα μονοπάτια, ενώ άλλα αναφέρονται σε διαδρομές που έχουμε περπατήσει και συστήνουμε στους επισκέπτες.  Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής και πολλές περιπατικές διαδρομές στα δάση.  Η μεγάλη πλειοψηφία των μονοπατιών είναι γραμμική, μάλλον εύκολη και με μήκος μικρότερο των 10 χλμ.  Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πεζοπορία στο νησί, και σας προσκαλούμε, αν το επιθυμείτε, να εξερευνήσετε και να συνθέσετε δικές σας διαδρομές.

Ενετικά γεφύρια
Έχουμε περιλάβει πληροφορίες για 5 ενετικά γεφύρια στο νησί.  Ο λόγος είναι ότι, παρόλο που δεν είναι μέρος της φυσικής κληρονομιάς του νησιού, εντούτοις σχετίζονται άμεσα με τους ποταμούς του, και είναι αξιόλογα αρχιτεκτονικά έργα.  Τα περισσότερα από τα γεφύρια βρίσκονται στο δάσος Πάφου, στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Καταρράκτες
Το νησί διαθέτει πολύ μικρούς καταρράκτες.  Έχουμε περιλάβει τέσσερεις από αυτούς στην περιοχή των Πλατρών, οι οποίοι έχουν συνήθως νερό ολόχρονα, επειδή βρίσκονται σε ειδυλλιακές τοποθεσίες και αξίζει να τα επισκεφθούμε, ειδικά όταν συνδιάζουμε το ταξίδι με επίσκεψη σε άλλα αξιοθέατα της περιοχής.

Αιωνόβια δέντρα
Ο ιστότοπος περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δεκάδες των αιωνόβιων δέντρων που έχουν κηρυχθεί σαν "μνημεία της φύσης".  Η επιλογή του κάθε ενός έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια.  Όλα έχουν ηλικία πάνω από εκατό χρόνια ενώ μερικά έχουν ηλικία που ξεπερνά τα χίλια χρόνια.  Σίγουρα αξίζουν το θαυμασμό και το σεβασμό μας.  Πολλά από αυτά τα δέντρα είναι τεράστια.  Θα τα βρείτε διεσπαρμένα σε διάφορες τοποθεσίες της αγροτικής Κύπρου.

Εθνικά πάρκα
Έχουμε περιλάβει πληροφορίες για μερικά εθνικά πάρκα που θεωρούμε εξαιρετικούς προορισμούς για ολιγοήμερη εξερεύνηση.

Άλλα
Έχουμε περιλάβει επίσης διάφορες (θαλασσινές) σπηλιές στον ιστότοπο.  Δεν σας ενθαρρύνουμε να εισέλθετε στις σπηλιές αλλά μάλλον να εξερευνήσετε την περιοχή γύρω τους.  Εάν πρόκειται να μπείτε μέσα στις σπηλιές, σας παρακαλούμε να σιγουρευθείτε ότι δεν ενοχλείτε τις νυκτερίδες, ή οποιαδήποτε άλλα ζώα που μπορεί να έχουν βρεί καταφύγιο εκεί.

Εκτός από τις πολυάριθμες επισκέψεις κατά τη διάρκεια (μερικών) δεκαετιών και τη μελέτη βιβλίων και άλλων πηγών πληροφοριών, η έρευνα μας για τους διάφορους τόπους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος περιέλαβε και συνεντεύξεις με κάτοικους στις συγκεκριμένες περιοχές.
 

Αθλιτικά

"αναγνωστηρίου" υπήρξε ο Νικόλαος Καταλανός, ο οποίος εκλέγηκε στη θέση αυτή στις 5 Φεβρουαρίου 1911. Από τις 13 Ιανουαρίου 1929 με καταστατική συνέλευση ο σύλλογος μετονομάζεται σε "Μουσικοφιλολογικόν και Φιλαθλητικόν Σύλλογον η "Ανόρθωσις". Σ' αυτή την περίοδο (1911-1928) οι εκδηλώσεις του συλλόγου ήταν κυρίως πνευματικού, καλλιτεχνικού, κοινωνικού και εθνικού περιεχομένου. Κατά την διάρκεια των Οκτωβριανών, το 1931, το οίκημα του σωματείου κλείσθηκε από τις βρετανικές αρχές στις 11 Φεβρουαρίου 1932 για εννέα μέρες. Ακόμη στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου 1958, οι Βρεττανοί, υπό το πρόσχημα της φύλαξης εκρηκτικών στο σωματείο, ανατίναξαν το οίκημα της "Ανορθώσεως" λόγω της συμμετοχής μελών του συλλόγου στον αγώνα, αλλά και της γενικότερης δράσης και προσφοράς του συλλόγου στον Αγώνα.
Μέλη ή παιδιά μελών του σωματείου έπεσαν στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και στον Απελευθερωτικό αγώνα του 1955. Ανάμεσα στα μέλη αυτά του συλλόγου είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Παυλός Παυλάκης, ο Κυριάκος Μάτσης και ο Παναγιώτης Τουμάζος.
Η δραστηριότητα του σωματείου στον αθλητικό τομέα αρχίζει ουσιαστικά στις 12 Φεβρουαρίου 1928 με την πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ της ομάδας Π.Ο.Ε.Β που την αποτελούσαν μέλη της "Ανόρθωσεως" και ομάδα της Λάρνακας. Η ποδοσφαιρική ομάδα της "Ανορθώσεως" εντάχθηκε στην δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) το 1934. Έκτοτε η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης συμμετέχει στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 1948 με χρώματα κόκκινο και μπλε. Ιδρύθηκε σε μια εποχή που ο Ελληνισμός ήταν χωρισμένος σε αριστερούς και δεξιούς, και όταν ο ΣΕΓΑΣ, που ανήκαν τότε τα σωματεία της Κύπρου, ζήτησε από τους κυπριακούς συλλόγους δήλωση "εθνικών φρονημάτων", η πλειοψηφία των συλλόγων άρχισε τις τιμωρίες των κομμουνιστών αθλητών τους, οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν δική τους ομοσπονδία (Κ.Ε.Π.Ο.) και νέα σωματεία, ένα από τα οποία ήταν η Αλκή. Από το 1948 έως το 1953 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Κ.Ε.Π.Ο. και το 1954 έγινε δεκτή στην Κ.Ο.Π.. To 1979-80 συμμετείχε στο κύπελο ΟΥΕΦΑ, όπου και αποκλείστηκε από την Δυναμό Βουκουρεστίου στον πρώτο γύρο.
 
Tο 1948 αποτέλεσε χρονιά - σταθμό για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού τα μίση και τα πάθη της εποχής οδήγησαν στο σχίσμα, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά γενικά του κυπριακού αθλητισμού. Τα γεγονότα του 1948 δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ιστορία του AΠOEΛ, από τον οποίο προήλθε η Ομόνοια. Σε μια εποχή όπου στην Eλλάδα επικρατούσε κλίμα φανατισμού μεταξύ δεξιών και αριστερών κι ο Εμφύλιος Πόλεμος χώριζε τη χώρα στα δύο, ο ΑΠΟΕΛ χωρίστηκε επίσης στα δύο.
Στη Λευκωσία, οι πολιτικές διαφορές μεταξύ παραγόντων και αθλητών του AΠOEΛ, έμοιαζαν με φωτιά που σιγόβραζε. Aφορμή για να κοπεί δια παντός το κορμί του AΠOEΛ στα δυο, ήταν το τηλεγράφημα που στάλθηκε από το Δ.Σ. του λευκωσιάτικου σωματείου προς το ΣΕΓΑΣ, στις 23 Mαΐου 1948. Στο εν λόγω τηλεγράφημα, ο AΠOEΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, "εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία" κι ευχόταν, "όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία". Oι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του AΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό "εθνοκτόνος ανταρσία", πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους και ευθύς διαχώρισαν τη θέση τους.
Aπό εκεί και πέρα, ανέλαβε δράση ο Tύπος, ο οποίος με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του, έριχνε λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας την τελική έκρηξη. Aκολούθησε η επ' αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, Xατζηβασιλείου και Xριστοδούλου) και η ιστορία έγραψε πλέον ότι μια ομάδα προσώπων που αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ, ίδρυσαν στις 4 Iουνίου 1948, νέο σωματείο στην κυπριακή πρωτεύουσα, με την ονομασία "Aθλητικός Σύλλογος Oμόνοια Λευκωσίας". Τους προηγούμενους μήνες είχε προηγηθεί η ίδρυση των περισσότερων αριστερών σωματείων της Κύπρου, τα οποία ίδρυσαν στη συνέχεια την ΚΕΠΟ και διοργάνωσαν για μία πενταετία ανεξάρτητο πρωτάθλημα. Η Ομόνοια κυριάρχησε στην πενταετία αυτή, με 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.
Το ΑΠΟΕΛ έχει σηκώσει 21 πρωταθλήματα στην Κύπρο, από τα εγκαίνια του Κυπριακού πρωταθλήματος. Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ η κατάργηση του υποβιβασμού την σεζόν 1956-57, η κατάκτηση του πρωταθλήματος 1979-80 στην διαφορά τερμάτων από την Ομόνοια, αφού πρώτα ο διαιτητής είχε διακόψει αγώνα του ΑΠΟΕΛ για να μην μειωθεί η διαφορά τερμάτων, η παραμονή στην Α' εθνική την περίοδο 1973-74, και τέλος η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2009-2010 νικώντας την Παρτίζαν με 2-0 και την Κοπεγχάγη με 3-1, ενώ φήμες υποστηρίζουν πως για αυτή την επιτυχία βοήθησαν Αρειανοί οι οποίοι έθεσαν ως όρο ειρήνης με τη γη την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης επιτυχία ήταν και η ισοπαλία με την Chelsea 2-2 στο Λονδίνο.
Το ΑΠΟΕΛ ως γνωστό ελέγχει το κατεστημένο του Κυπριακού ποδοσφαίρου (ΚΟΠ, διαιτησία, ΜΜΕ κλπ) καθώς επίσης και την Ουέφα, την ΦΙΦΑ, τον Λευκό οίκο, την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας και του γαλαξία της Ανδρομέδας. Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ δεν το παραδέχονται, αφού για αυτούς «το ΑΠΟΕΛ είναι μεγάλη ομάδα και οι μεγάλες ομάδες παίρνουν σφυρίγματα». Είναι επίσης γνωστό πως ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ΑΠΟΕΛίστας.
Επιπρόσθετα η πρόσφατη πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Βίσλα Κρακοβίας έφερε αντιδράσεις ανά το Παγκόσμιο, καθώς ανακαλύφθηκε πως η κλήρωση ήταν νοθευμένη και έκατσε στο ΑΠΟΕΛ μια ομάδα χωρίο, ή μπυραρία όπως λέμε. Επίσης αμφισβητείται ο τρόπος που επιτεύχθηκαν τα 2 τελευταία τέρματα του ΑΠΟΕΛ αφού κανένας δεν πρόλαβε να δει τη μπάλα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως Αμερικανοί πράκτορες επανέλαβαν το πείραμα της Φιλαδέλφειας, αυτή τη φορά στη μπάλα, η οποία χάθηκε και μετά βρέθηκε στα δίχτυα.
Ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου 1994 και προήλθε από την ένωση δύο ιστορικών σωματείων, του ΠΟΛ και της ΕΠΑ. Το κίτρινο χρώμα προήλθε από την ΕΠΑ και το πράσινο από τον ΠΟΛ.
Την αγωνιστική περίοδο 1995-1996 η ΑΕΚ τερμάτισε στην 4η θέση έχοντας 53 βαθμούς όσους και η 3η Ομόνοια. Σε 26 αγώνες πέτυχε 16 νίκες, έφερε 5 ισοπαλίες και ηττήθηκε 5 φορές. Επίσης, μαζί με το Αποέλ διέθετε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 21 τέρματα παθητικό. Την ίδια χρονιά η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου αντιμετωπίζοντας τον Αποέλ. Ο τελικός που διεξήχθη στο Τσίρειο στάδιο βρήκε νικήτρια την ομάδα της Λευκωσίας με 2-0 στην παράταση. Η ΑΕΚ εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο ως η φιναλίστ του κυπέλλου και απέκλεισε στον Α’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Αρμένικη Kotaik Abovyan με συνολικό σκορ 5-1. Αποκλείστηκε όμως στο Β’ γύρο από την Μπαρτσελόνα χάνοντας στην Ισπανία με 2- 0 (με δύο γκολ του Βραζιλιάνου Ρονάλντο) και φέρνοντας ισοπαλία στο ΓΣΖ 0-0.
Η μεγαλύτερη της επιτυχία στα λίγα χρόνια ιστορίας της ήταν η κατάκτηση του κυπέλου της περιόδου 2003-2004 επί της ΑΕΛ με 2-1, με 2 γκολ του Μάκη Παπαϊωάννου. Στην Ευρώπη νίκησε την Μακάμπι Τίκβα με 3-0 στο ΓΣΠ με 3 τέρματα του Ντράγκαν Ισαίλοβιτς, αλλά ηττήθηκε 4-0 στο Ισραήλ και αποκλείστηκε.
Την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 τερμάτισε στην όγδοη θέση της βαθμολογίας και έφθασε μέχρι τον τελικό του κυπέλου με τον ΑΠΟΕΛ όπου και έχασε μέσα στο ΓΣΖ με 3-2 στην παράταση.
Την ποδοσφαιρική περίοδο 2007-2008 η ΑΕΚ τερμάτισε στην 4η θέση μόλις 2 βαθμούς μακριά από την 3η και προνομιούχα θέση. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε από την Κ.Ο.Π. η φάση των ομίλων. Η ΑΕΚ αγωνιζόμενη στο Α’ γκρουπ πέτυχε 2 νίκες (Αποέλ, Ομόνοια), έφερε 3 ισοπαλίες (Ομόνοια, Ανόρθωση x2) και δέχθηκε 1 ήττα (Αποέλ).
Την περίοδο 2008-2009 η ΑΕΚ τερμάτισε στην 13 θέση και διαβαθμίστηκε αυτόματα στη Β' κατηγορία.ΕΛ ειναι ο συλογος με τα περισσοτερα τροπαια παγκυπρια.
Στις 4 Οκτωβρίου του 1930, τριάντα ένας αθλητές και παράγοντες της Λεμεσού, αποφάσισαν τη σύσταση της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ). Η ιστορική απόφαση πάρθηκε στο ζαχαροπλαστείο "Άγιος Γεώργιος" στην οδό Αγίου Ανδρέου.
Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930. Ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας, κατέχει την πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1).
Το σωματείο της ΑΕΛ κτίστηκε και αναπτύχθηκε πάνω σε μια σπουδαία αρχή την οποία διατύπωσε αργότερα ο αείμνηστος πατέρα της Λεμεσιανής ομάδας, Νίκος Σολομωνίδης. «Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί». www.aelfc.com
Το πρώτο Δ.Σ. της ΑΕΛ αποτελούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας της Λεμεσού: Κρίτων Τορναρίτης (δικηγόρος και αργότερα πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας), Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολωμονίδης (πατέρας του Δημήτρη Σολομωνίδη), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σταύρος Πίττας. Άλλοι πρωτεργάτες ήταν οι Μάριος Μαληκκίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης (υπηρέτησε επί 20ετία ως πρόεδρος της ΑΕΛ), Πάρης Πιερής, Παναγιώτης Μαύρος, Γεώργιος Πλατσιάρας και ο Βρετανός Marten Williamson. Το όνομα Αθλητική Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ) ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του Κτηματολογίου, Δημήτρη Τσιέπη.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κύπρος

Το έθιμο του Κατακλυσμού πηγάζει από τη λατρεία της Κύπριδας Θεάς Αφροδίτης και του Άδωνη που γιόρταζαν οι αρχαίοι Κύπριοι στην Πάφο, και την Αμαθούντα, όπου υπήρχαν βωμοί της Αφροδίτης και του Άδωνη.
Η φιλόλογος και ερευνήτρια Άννα Νεοφύτου σε συνέντευξη της πρός το Κορνήλιο Χατζηκώστα της Κυπριακής εφημερίδας “Η Σημερινή”, ξεναγεί τον αναγνώστη στα νάματα της Κυπριακής λαϊκής παράδοσης τόσο για τη γιορτή του Κατακλυσμού όσο και του Ψυχοσάββατου και της Κυριακής της Πεντηκοστής, οι οποίες γιορτές έλκουν επίσης τις ρίζες τους από την αρχαία Ελληνική παράδοση και είναι σχετικές μεταξύ τους.
2009-06-08_aphrodite_of_soloi_cyprus

Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα στην Κύπρο η κάθε οικογένεια έσφαζε ένα γουρούνι που το μεγάλωσε η ίδια. Με το κρέας παρασκεύαζαν ζαλατίνα, λουκάνικα, παστά, αφέλεια και άλλα. Οι νοικοκυρές κατασκεύαζαν το χριστόψωμο που ήταν μια πίτα με σησάμι με το σημείο του Σταυρού.  Την έλεγαν και γεννόπιττα.

Τα παιδιά γύριζαν στο χωριό και τραγουδούσαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς και μάζευαν δώρα.
Στις μέρες μας καμιά οικογένεια πια δεν σφάζει γουρούνι όμως ένα άλλο έθιμο που έχουμε είναι το στόλισμα του δέντρου και του σπιτιού με λαμπάκια, έλατα, Αγιους Βασίληδες και ελαφάκια.
Έθιμα Χριστουγέννων στην Κύπρο
Φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Στολίζουμε ένα χριστουγεννιάτικο  δέντρο με χρωματιστά στολίδια και με λαμπίτσες. Μερικοί φτιάχνουν κάτι γλυκά, που ονομάζονται φοινικωτά. Επίσης, ο περισσότερος κόσμος νηστεύει πριν τα Χριστούγεννα σαράντα μέρες. Τα Χριστούγεννα, μετά την εκκλησία, τρώμε σούπα αυγολέμονη.
Συνταγή μελομακάρονων:
1 σακούλι αλεύρι
¾ χυμό μανταρίνι
2 ποτήρια φιστικέλαιο
2 κουταλάκια baking powder
½ μπουκάλα σόδα
1 κουταλάκι κανέλλα
Ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού
1 ποτήρι ζάχαρη
Σιρόπι: 2 ποτήρια μέλι και ένα ποτήρι νερό.
Έθιμα των Φώτων στην Κύπρο
Όταν έρχονται τα Φώτα, σε μερικά χωριά της Κύπρου έκαναν μερικά έθιμα. Όταν τελείωνε η λειτουργία, πήγαιναν όλοι σε μια δεξαμενή και ο ιερέας έριχνε  μέσα το σταυρό και μερικοί πηδούσαν για να τον πιάσουν. Εκείνος που τον έπιανε κέρδιζε ένα μικρό δώρο. Οι μανάδες έδιναν στα παιδιά τους μανταρίνια και πορτοκάλια για να τα βαφτίσουν στο νερό για να έχουν καλή σοδειά. Οι μεγάλοι έπαιρναν καρπούζια και πεπόνια και τα βάφτιζαν κι αυτά στο νερό. Το μεσημέρι τα έπαιρναν και τα έτρωγαν μετά τα μεσημεριανό τους γεύμα.https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUYINvjHDKvydg1xIrLB_6xAO3e0HyOCi-EbrUL3zb6cPaw8mPExzs-IHpu32bl8YK2JuNiSooA1VGo0bnKuSDaQ221slzkr-OdcKiNqLno2Paccd2sQoKb0PKZF8gLSj4q2xQkdgCug4/s1600/lampratzia2.jpg
Το αγρινό είναι το πιο μεγάλο ζώο της κυπριακής πανίδας. Είναι είδος αγριοπρόβατου και βρίσκεται μόνο στην Κύπρο. Τα αγρινά είναι δειλά ζώα. και δύσκολα μπορεί να τα πλησιάσει άνθρωπος, ιδιαίτερα όταν είναι φοβισμένα.
Είναι ευέλικτα και κινούνται πολύ γρήγορα ακόμα και στις απόκρημνες περιοχές του δάσους Πάφου όπου ζουν. Το αρσενικό αγρινό σε ηλικία 3-4 χρονών, είναι δυνατό, καλοφτιαγμένο και όμορφο ζώο με βαριά κέρατα σε σχήμα δρεπανιού. Το τρίχωμά του είναι βαρύ και πυκνό και έχει χρώμα καφέ ανοικτό, με ανοικτό γκρίζο στην πλάτη.
Κατά τη διάρκεια του θέρους συνηθίζει να ζει στα ψηλά βουνά του δάσους Πάφου και κυρίως στην περιοχή του Τρίπυλου. Ο Τρίπυλος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων περίπου και δεσπόζει της κοιλάδας των κέδρων. Το χειμώνα, όταν στις ψηλές κορφές υπάρχει χιόνι, τα αγρινά κατεβαίνουν σε πιο χαμηλές περιοχές για εξεύρεση τροφής.
Το ζευγάρωμα γίνεται το Φθινόπωρο. Τα αγρινά γεννούν τον Απρίλιο-Μάιο. Συνήθως γεννιέται ένα μόνο αγρινό, κάποτε δύο. Τα νεογέννητα είναι πολύ ζωηρά, σχεδόν από την ώρα που θα γεννηθούν και τούτο για να μπορούν να διαφεύγουν από τους τόσους κινδύνους που τα απειλούν.
Με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται ότι στο παρελθόν υπήρχαν αγρινά σε αφθονία, τουλάχιστον σε όλες τις ορεινές ή ημιορείνες περιοχές του νησιού. Σε ανασκαφέντα μωσαϊκά φαίνεται ότι το αγρινό ήταν πολύ γνωστό κατά την ελληνορωμαϊκή εποχή, ενώ αναφέρεται επίσης σε μεσαιωνικά κείμενα διαφόρων επισκεπτών ως "κριός" ή "αγριοπρόβατο". Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται στις περιγραφές κυνηγετικών εξορμήσεων που οργάνωνε η αριστοκρατία εκείνης της εποχής. Τον καιρό εκείνο το κυνήγι του αγρινού γινόταν με σκύλους ή κυναίλουρους
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Κρατική τουρκική αφίσα της Εισβολής 1974
Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων [1].
Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην πριν του πραξικοπήματος κατάσταση. Επίσης η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της ήταν κατοχυρωμένο στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνθήκη που δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας[2]. Η Συνθήκη Εγγυήσεως δεν δίνει το δικαίωμα ένοπλης παρέμβασης στις εγγυήτριες χώρες, παρά μόνο εάν
  1. Εγγυήτρια χώρα χρειάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής από μια Τρίτη χώρα.
  2. Τα Ηνωμενα Έθνη ζητήσουν ένοπλη παρέμβαση από μια εγγυήτρια χώρα
  3. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει ένοπλη παρέμβαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει το αίτημα.
Πότε δεν εγκρίθηκε τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά[3] και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη στις 16 Ιουλίου, δεν είχε πάρει απόφαση[4]. Η Τουρκία, σύμφωνα με τις Ελληνικές θέσεις, ενέργησε με βάση τα προ πολλού έτοιμα σχέδια της. Η Τουρκία υποστηρίζει ( άσχετα με την Συνθήκη Εγγυήσεως) ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός ζήτησε την επέμβαση, ο οποίος είχε αναγκαστεί να μεταφερθεί σε καταφύγια και ήταν υπό διωγμό. Παρόλα αυτά, η Συνθήκη Εγγυήσεως ρητώς αναφέρει πως στην προκειμένη περίπτωση που εγγυήτρια χώρα επέμβει, οφείλει να το κάνει με απόλυτο στόχο την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, η Τουρκία εισέβαλε και έκτοτε κατέχει τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλώνει ταυτόχρονα, πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος. Επιπλέον, η Αγγλία, η τρίτη εγγυήτρια χώρα, συνεχίζει να αναγνωρίζει φραστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Συνθήκη Εγγυήσεως. Δεν έχει όμως επέμβει μέχρι σήμερα για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.